vorige
volgende

Akoestiek op kantoor … zoals het hoort

De visionairen van Simon & Garfunkel, The Tremeloes en Depeche Mode hadden het al lang ‘in de smiezen’: een portie oorverdovende stilte op tijd en stond kan deugd doen. En hoewel we bij Deusjevoo best wel te vinden zijn voor een goed feestje met stevige beats, weten we dat geluid ook heel nadelig kan zijn voor uw productiviteit en gezondheid. Als expert in inspirerende kantoorinrichting met praktisch, esthetisch én akoestisch comfort nemen we u graag even mee in de wereld van akoestiek op kantoor.

Veel minder productief door (achtergrond)lawaai
Rinkelende telefoons, pratende collega’s, pruttelende koffieapparaten, zoemende verlichting, bedrijvige printers, …. het wemelt van geluiden en geluidjes op kantoor die in meer of mindere mate storend zijn. Is dat een probleem? Een hele dikke JA! Want een lawaaierige omgeving is een test voor uw concentratievermogen. Het verlaagt uw productiviteit en leidt zelfs tot stress. Hoort u bijvoorbeeld iemand praten terwijl u schrijft of leest? Dan daalt uw productiviteit met 36%. Zeker wanneer u van nature een introvert persoon bent. Want dan hebt u sneller en meer last van achtergrondgeluiden.

Geroezemoes op café
Onderzoek toont aan dat het ideale geluidsniveau in een kantooromgeving tussen de 35 en 80 decibel ligt om aangenaam te kunnen werken. Dat is hetzelfde niveau als het geroezemoes in een rustig café waar behangmuziek weerklinkt. 80 decibel is de grens om 8 uur per dag geconcentreerd en comfortabel te kunnen werken. En de marge is laag. Bedraagt het geluidsniveau in uw kantoor 83 decibel? Dan daalt die tijd tot 4 uur. En bij 86 decibel zelfs tot 2 uur. Mocht u de pech hebben om in een kantoor te werken waar de akoestiek en de omstandigheden ervoor zorgen dat het geluidsniveau oploopt tot 103 decibel, dan kunt u maar 5 minuten geconcentreerd werk verrichten.

Akoestiek op kantoor: vijf praktische tips
Investeren in een goede akoestiek op kantoor loont dus zeker de moeite. Toch zijn er weinig interieurontwerpers – present company excluded – die aandacht besteden aan akoestiek bij het ontwerp van een kantoorinrichting. De reden? Voor eigenaars is akoestiek vaak geen prioriteit. En dat zou het dus wel moeten zijn. Wilt u het geluidsniveau en de akoestiek in uw kantoor verbeteren en zo een gezondere en productievere werkomgeving creëren? Dan geven wij u alvast graag vijf tips.

1. Maak stille ruimtes
Alle achtergrondgeluiden bannen is – zeker in een landschapskantoor – een onmogelijke opdracht. Maar stille ruimtes creëren waar medewerkers zich even kunnen terugtrekken om eens rustig na te denken, is dat niet. Richt die ruimtes multifunctioneel in zodat ze ook als vergaderlokaal, presentatieruimte of hang-out kunnen dienen.

2. Plaats akoestische wandjes
Een collega even niet zien, kan soms bijzonder aangenaam zijn. Maar een collega niet of nauwelijks horen is pas een echte zegen. Dat bereikt u door bijvoorbeeld akoestische wandjes te plaatsen tussen verschillende bureaus.

3. Gebruik geluidsabsorberende materialen
Geluidsgolven en kale, egale muren of vloeren zijn een slechte combinatie. Want die muren of vloeren weerkaatsen integraal de geluidsgolven. Een probleem dat u gemakkelijk aanpakt door uw kantoor uit te rusten met geluidsabsorberende en zachte materialen zoals gordijnen of tapijten.

4. Hanteer de ‘bel buiten’-regel
Een smartphone is een handige communicatietool. Een smartphone in de hand van een collega op kantoor is een ergernis. Want probeer maar eens geconcentreerd te werken terwijl een collega aan het telefoneren is. De oplossing? De ‘bel buiten’-regel. Moet je een telefoontje doen? Take your business outside!

5. Draag oordopjes of een koptelefoon
U creëert uw eigen universum wanneer u oordopjes of een koptelefoon draagt. Zo filtert u storende geluiden. Bovendien zullen mensen u minder gemakkelijk aanspreken als u een koptelefoon draagt. Let er wel op dat u niet naar muziek luistert, want die leidt u ontegensprekelijk af, hoe rustig of goed ze ook is.

Wist u dat …
… lawaai inwerkt op uw hart- en bloedvaten?
… de stress van een langdurige blootstelling aan lawaai jaarlijks zo’n 45.000 levens eist?
… de big bang geluidloos was?
… luisteren naar zingende vogels uw productiviteit met 300% kan verbeteren?
… u niet blij bent als de Canadees Kunal Jain in uw team zit omdat die 114,2 decibel kan produceren door met zijn tong te klikken?
… 74% van alle musici gehoorklachten heeft?
… de roep van de blauwe vinvis 180 decibel bedraagt en hij daarmee het luidste dier op aarde is?
… u ook niet blij bent als de Australiër Neville Sharp uw nieuwe collega wordt, omdat die boeren laat van 110,6 decibel?

Wilt u meer weten over de topcombinatie akoestiek en kantoor? Of bent u op zoek naar een kantoorinrichting die u en uw medewerkers praktisch, esthetisch én akoestisch comfort garandeert? Neem dan gerust contact met ons op.

Sluiten

Hét voordeel van onze cookies?
Geen kruimels tussen je toetsenbord! En een betere surfervaring voor jou.
Meer informatie? Die vind je in onze cookie policy