vorige
volgende

Een beursstand waar geflirt mag worden

Onder het motto 'Flirt Flamand' was Vlaanderen van 14 tot 17 februari 2019 eregast van de Foire du Livre de Bruxelles in Tour & Taxis. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz gaf het Vlaams Fonds voor de Letteren de opdracht om deze rol in te vullen. De opdracht voor Deusjevoo? Een Vlaams paviljoen waar er over de taalgrenzen heen geflirt kon worden.

Het Vlaams Fonds voor de Letteren werd overweldigd door enthousiaste reacties van media, politiek en publiek. De beursstand kreeg zelfs bezoek van Hare Majesteit de Koningin ;-) Het VFL hoopt dan ook dat Flirt Flamand slechts een eerste stap is om de culturele dialoog tussen Franstalige en Nederlandstalige auteurs en uitgevers, en tussen lezers aan beide kanten van de taalgrens te verbinden.

Vlaamse literatuur onder de aandacht

Gedurende vier dagen van Foire du Livre de Bruxelles in Tour & Taxis presenteerden een selectie van ca. 40 Vlaamse auteurs, met recent in het Frans vertaald werk, hun werk aan voornamelijk Franstalig publiek.

Met een sterk motto en een duidelijk herkenbare visuele identiteit wou het Vlaams Fonds voor de Letteren in de eerste plaats de (al rijkelijk in het Frans vertaalde) Vlaamse literatuur onder de aandacht brengen bij de Franstalige Belgen. Daarnaast was er ook het plan om de twee (professionele) boekenwerelden dichter bij elkaar te brengen én op deze manier de Nederlandstalige bezoekers uit Vlaanderen te overtuigen om de Foire du Livre te bezoeken.

Hieruit ontstond het idee om rond het concept flirten te werken. Vlaamse auteurs die flirten met een Franstalig publiek, de Vlaamse boekensector die flirt met de Franstalige collega’s en de Vlaamse literatuur die Franstalige lezers probeert te verleiden. Deusjevoo kreeg 240 m² ter beschikking om dit concept om te zetten naar een ontwerp van een opvallende beursstand. Eentje met een afgesloten ruimte waar podium- en publieksgesprekken aangenaam kunnen verlopen. Anderzijds moet het geheel toch een open en uitnodigende uitstraling hebben en moeten beursbezoekers er kunnen in- en doorkijken. 

O'h'deum

Volgens onze wondere wereldmakers verdient elke expo een landmark. Een aantrekkelijk hoogstandje waar bezoekers zich visueel aan kunnen vastklampen. Sta ons toe om in deze context deze realisatie een ‘landmark’ te noemen.

Volgens de regels van de kunst beginnen wij telkens met een wit blad en luisteren we naar de noden van onze klant. "Het theater moest een intieme sfeer uitstralen, maar toch de nodige flexibiliteit bieden." zegt Sofie Derwael, ontwerper bij Deusjevoo. "We wilden er graag een punt van maken om ons voorstel rond te maken. Omdat je er kan rondkijken. Rondneuzen. Rondlopen. Rond oogt bovendien vriendelijk en uitnodigend." Vanuit deze optiek kwam het idee om een ‘Odeum’ te ontwerpen, een oorspronkelijk Grieks muziektheater. Zou het toeval zijn dat het het met een ‘O’ begint? De ‘Oh!’ van positieve verbazing. En laat dat net nu de bedoeling zijn: mensen verwonderen, connecteren en in vervoering brengen. Eigenlijk de basis van elk goed boek!

Maar zoals iedere Deusjevoo ontwerper het beaamt, gaan we graag nog een stapje verder. "We wilden de bezoekers het gevoel geven dat ze in een reuzegrote bibliotheek zitten, maar tegelijk de gezelligheid van een huiskamer voelen." Het boekenrek is doorzichtig. Net zoals het doorkijkkerkje in Borgloon. Het benadrukt de openheid en transparantie van het Vlaams Fonds voor de Letteren. Deze ‘see-through’ bouwwijze nodigt de bezoeker extra uit. Hij kan aan de buitenkant naar binnen gluren zonder actief deel te nemen. Geen reden om aan te kloppen. Kom binnen, kijk rustig ‘rond’ en laat je overdonderen door de stilte van de sprekers.

"De grootste uitdaging voor ons was om het odeum te creëren middenin een beurshal." vertelt Sofie. "In zo'n beurshal is er heel veel geroezemoes van omliggende standen en gebeurtenissen. Het publiek laten genieten van optredens zonder hier last van te ondervinden was ons doel."

En, gelukt?

Slaagden onze designers in hun opdracht? Het Vlaamse paviljoen viel op tussen de andere boekenstands, met haar grote, uit boekenrekken opgebouwde theater, felle kleuren en doorlopende programma. Literatuur lééfde hier echt! De Flirt Flamand-stand kon ook rekenen op heel wat belangstelling en enthousiaste reacties van media, politiek en publiek. En zeg nu zelf, wanneer Hare Majesteit de Koningin de tijd neemt om je beursstand te bezoeken, kan je toch spreken van een geslaagd resultaat!

Functioneel design met een hoek af? We nemen je graag mee in ons verhaal! Contacteer ons voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Sluiten

Hét voordeel van onze cookies?
Geen kruimels tussen je toetsenbord! En een betere surfervaring voor jou.
Meer informatie? Die vind je in onze cookie policy