vorige
volgende

Mens Stoor Me Niet

Een boeiende talkshow lag aan de basis van het Deusjevoo-spel ‘Mens stoor me niet’. Tijdens een avond televisiekijken hoorde onze CEO Jo de uitleg van neuropsychiater Theo Compernolle. Die vertelde dat slimme mensen domme dingen doen, omdat ze hun brein niet kennen, en dat multitasking eigenlijk onmogelijk is. Er ging bij Jo meteen een lampje branden.

Klantenstoef

Jo Peters van Deusjevoo

Jo: “Wat ik hoorde was een echte eyeopener voor mij. Het deed me inzien dat ik te veel dingen tegelijk deed, mezelf te weinig concentratietijd schonk, en de hele dag van de ene taak naar de andere holde om ’s avonds doodmoe thuis te komen. Niet alleen moe trouwens, maar ook met het vervelende gevoel dat ik wel hard gewerkt maar niets gedaan had. Toen ik met dat besef naar mijn organisatie keek, zag ik dat dat eigenlijk voor iedereen zo was. Multitasking leidde ertoe dat we niet in opperste concentratie werkten en veel energie verloren. Daar moesten we iets aan doen!”

Drie breinsystemen
Multitasking is onmogelijk. Dat heeft een wetenschappelijke verklaring, zoals professor Theo Compernolle uitlegt in zijn boek Ontketen je brein.
Jo: “Iedereen heeft een reflecterend brein, een reflexbrein en een archiverend brein. Elk van die breinsystemen heeft zijn functie en wordt gebruikt voor verschillende doeleinden. Het is onmogelijk om die drie breinsystemen te laten samenwerken. Maar dat is wel precies wat je probeert te doen bij multitasking. Ironisch genoeg denkt iedereen dat hij dat kan. Terwijl je concentratie sowieso daalt met 50 procent en je dus minder productief bent. Daarom bedacht ik samen met een medewerker het spel ‘Mens stoor me niet’. Het doel? Multitasking aan banden leggen en de meest storende factoren in ons bedrijf uitschakelen. En wat bleek? Die meest storende factoren waren wij zelf.”

Wellnessbon en taart
‘Mens stoor me niet’ is een bordspel waarbij medewerkers punten verdienen als ze anderen in hun concentratie laten en focusverhogende maatregelen respecteren, zoals voorbereid, op tijd en zonder smartphone naar vergaderingen komen.
Jo: “Als ik vroeger van mijn kantoor naar de receptie wandelde, werd ik minstens door vijf medewerkers aangesproken of was ik mails aan het lezen op mijn smartphone. Het gevolg? Zodra ik bij de receptie aankwam, was ik vaak vergeten wat ik er kwam doen. Het spel ‘Mens stoor me niet’ doorbreekt het taboe om tegen iemand te zeggen dat hij je stoort. We speelden het twee weken. De winnaar kreeg een wellnessbon voor twee personen. De verliezer moest een taart bakken voor het team. Het spel was allesbehalve waterdicht en veroorzaakte commotie. Maar dat was goed, want zo ontstond er een draagvlak en het besef dat het ook anders kon.”

Mens stoor me niet 2.0
Na twee weken had het spel heel wat losgemaakt in ons bedrijf. Dus kwam er een versie 2.0.
Jo: “We besloten om de haken en ogen uit het spel te halen en de spelregels uit te breiden. Om gedrag duurzaam te veranderen, heb je drie maanden nodig. Dus speelden we de 2.0-versie drie maanden. De inzet? Een wellnessweekend met een gastronomisch diner voor twee personen.”

Helemaal ingeburgerd
Het spel heeft zijn doel niet gemist.
Jo: “Concentratie is een basisbehoefte en dat beseffen onze medewerkers nu. Het concept van ‘Mens stoor me niet’ is helemaal ingeburgerd. We houden hier nu zelfs drie keer per dag een breinfeestje van maximaal een uur. Zo’n breinfeestje is een stille periode die we visualiseren door de feestverlichting in ons kantoor aan te steken. Maar we hebben ook drie zones waar mensen naartoe kunnen als ze willen ontsnappen aan een breinfeestje. ‘Mens stoor me niet’ is een schot in de roos. De onwennigheid van in het begin heeft plaatsgemaakt voor een volledige bewustwording van het probleem. Onze medewerkers komen almaar meer zelf met voorstellen om multitasking tegen te gaan. En dat blijft niet zonder gevolgen. Ze gaan nu op tijd naar huis en hebben ’s avonds nog energie over voor hun gezin en vrienden. En heel belangrijk: ze hebben hard gewerkt én veel gedaan.”

Concentratieverhogende kantoorinrichting
‘Mens stoor me niet’ heeft via de media de aandacht van bedrijven gewekt.
Jo: “We krijgen regelmatig de vraag van bedrijven of ze eens bij ons mogen komen kijken naar de manier waarop wij werken. En dat mag. Met veel plezier. We zijn nu zelfs de eerste kantoren aan het inrichten met een interieurdesign dat getoetst is aan de theorie van professor Compernolle. We merken dat almaar meer bedrijven openstaan voor zo’n inrichting. En dat is een positieve evolutie.”

Wilt u graag meer weten over ‘Mens stoor me niet’? Of wilt u eens een kijkje komen nemen bij ons? Neem dan gerust contact op.
Sluiten

Hét voordeel van onze cookies?
Geen kruimels tussen je toetsenbord! En een betere surfervaring voor jou.
Meer informatie? Die vind je in onze cookie policy